Fremtidens huse: Klimaresistente og svømmende

Hvordan ville det være at bo i et hus, der kan svømme, eller et, der kan skilles ad og samles igen som et gigantisk Lego-samlesæt? Det lyder måske som science fiction, men inden længe kan dit hjem se helt anderledes ud end det, du er vant til i dag.

Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder og lektor ved VIA University College i Horsens, er manden med svarene. Udover at uddanne bygningskonstruktører og ingeniører, leder han et banebrydende EU-projekt om klimaresistent byggeri.

Foto af: Baca Architects

Mens kommuner landet over investerer millioner af kroner i klimasikring med diger og omfattende ændringer af landskabet, mener Torsten Sack-Nielsen, at det er urealistisk at sikre alle danske hjem på den måde.

“Vi har 8.750 km kystlinje herhjemme og derudover rigtig mange placeringer langs fjorde. Så det er generelt utrolig svært at sikre hele landskabet mod f.eks. stigende havvand eller ekstremhændelser,” fastslår han.

Ifølge Sack-Nielsen er nøglen til at tackle disse udfordringer at se på vores bygningskonstruktioner.

Svømmende Huse og Klimaresistente Løsninger

I kølvandet på det ekstreme vejr i oktober er fokus i Danmark blevet skærpet på klimaresistente boliger. Torsten Sack-Nielsen leder et EU-projekt om netop dette emne og ser ud over landets grænser for inspiration.

Han har stødt på huse i udlandet, der svæver ovenpå under oversvømmelser, huse der lukker ned som små borge, og huse der kan skilles ad og samles igen efter oversvømmelser.

Udefra ligner huset i England alle andre. Men der er en stor forskel: Det kan svømme

Torsten Sack-Nielsen

Testhuse i Lemvig

Nu går forskerholdet, ledet af Sack-Nielsen, i gang med at bygge to demonstrationshuse på udsatte placeringer i Lemvig. Formålet er at afprøve de udenlandske løsninger i den danske natur.

“Med klimaforandringerne kommer vi til at opleve mere ekstremt vejr, og derfor er det nødvendigt at finde løsninger nu, så oversvømmelserne ikke skaber ødelæggelser og gør vores huse delvist ubrugelige,” siger Sack-Nielsen.

Han understreger vigtigheden af disse forandringer for både husejere, samfundet og miljøet, da ødelagte huse udgør et spild af materielle ressourcer.

Svømmende hus i England
Foto af: Baca Architects

Demonstrationshusene forventes at stå klar til brug i 2025, og ifølge Sack-Nielsen vil det ikke vare mange år, før vi begynder at se disse innovative og klimaresistente ændringer på husene langs de danske kyster. Fremtiden ser ud til at bringe os huse, der ikke kun er stærke, men også i stand til at stå imod naturens kræfter og måske endda svømme.

Del denne positive nyhed

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også