Kæmpemæssige Forstørrelsesglas Revolutionerer Fjernvarme: CO2-Fri Energi

I Hørsholm nord for København har en visionær opfinder løftet en idé fra Anders And-bladene og bragt den ind i den virkelige verden. Store forstørrelsesglas, der samler solens stråler og genererer varme nok til at forsyne et mindre samfund med 90.000 arbejdspladser med fjernvarme.

Foto: www.heliac.dk

Forstørrelsesglas Leverer CO2-fri Varme

På en grusklædt matrikel i DTU’s Forskerparken i Hørsholm står 144 fire meter høje skærme, lavet af glas og belagt med plastfilm. Disse rektangulære linser fungerer som forstørrelsesglas og samler solens stråler i et enkelt punkt, hvor de opvarmer vand, der løber igennem et rør. Denne teknologi repræsenterer et banebrydende skridt mod CO2-fri fjernvarme.

Fjernvarme til 100 Husstande

Henrik Pranov, opfinderen og direktøren bag firmaet Heliac, ser potentialet i at implementere denne teknologi i byer med få hundrede husstande eller mere. Anlægget, der dækker 0,8 hektar, kan levere fjernvarme til op til 100 husstande. Pranov forklarer, “Det er mindre skæmmende end solceller og fladpaneler, fordi man ikke får de her store, sorte øer i landskabet.”

Mindre Skæmmende End Solceller i Landskabet

Pranov estimerer, at Heliac’s anlæg årligt sparer atmosfæren for 400 tons CO2 sammenlignet med varme produceret på gas. Dette svarer til emissionen fra omkring 200 diesel- og benzinbiler. Anlægget har potentiale til at erstatte mindre klimavenlige metoder som biomasseafbrænding, og det kan placeres i udkanten af byer uden at dominere landskabet som solceller.

forstørrelsesglas farm af Heliac
Foto: www.heliac.dk

Historien Bag Teknologien

Bag denne nyskabende teknologi ligger en 200 år gammel opfindelse, Fresnel-linsen, udviklet af den franske fysiker Augustin-Jean Fresnel. Henrik Pranov forklarer, “Det er et vinduesglas, vi har støbt et lag silikone på. Og linserne ligger i silikonen. De sørger for, at alt det lys, der rammer glaspladen, bliver afbøjet præcis så meget, at det samler sig og rammer pladen.”

Fra Petriskåle til Selvtømmende Yoghurt-Karton

Henrik Pranov, civilingeniør og ph.d., har ikke kun revolutioneret fjernvarme, men har også rejst sig fra tidligere projekter. Efter at have arbejdet på nanostrukturering af plastikoverflader og forsøgt sig med petriskåle og yoghurt-karton, fandt han endelig den rette anvendelse for hans viden: CO2-fri fjernvarme.

Afslutningsvis venter Heliac på et gennembrud i at implementere denne teknologi bredere. Med et håb om at erstatte mindre bæredygtige opvarmningsmetoder, er disse kæmpemæssige forstørrelsesglas måske vejen til en grønnere fremtid for fjernvarme.

Del denne positive nyhed

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også