Kunstig Intelligens (AI) kan forudsige kæmpe bølger

I årtier har skrækhistorier om monsterbølger, også kaldet rogue waves, været sømænds legender. Men i 1995 ændrede et 26 meter højt rogue wave, der ramte den norske olieplatform Draupner, perspektivet. Digitale instrumenter dokumenterede den første måling af en rogue wave og bekræftede, at disse unormale kæmpebølger er virkelige.

700 Års data, AI og Opdagelsen af en Formel

Forskere fra Københavns Universitets Niels Bohr Institut har nu anvendt kunstig intelligens til at opdage en matematisk model, der fungerer som en opskrift på, hvordan – og ikke mindst hvornår – rogue waves kan forekomme. Ved at analysere data fra mere end en milliard bølger over 700 år har de skabt et værdifuldt værktøj til at forudsige disse maritime monstre.

Rogue Waves Hændelser Hver Dag

Ifølge Dion Häfner, førsteforfatter af den videnskabelige undersøgelse, viser deres model, at abnormal bølger forekommer hver dag. Den registrerede 100.000 rogue waves i deres dataset, hvilket svarer til, at der dagligt opstår en monsterbølge et tilfældigt sted på havet. Denne opdagelse har potentiale til at revolutionere vores forståelse af disse farlige fænomener.

Kunstig Intelligens Giver Gennembrud

Forskerne bag studiet brugte kunstig intelligens som en afgørende støtte. Dion Häfner sammenlignede AI med Tycho Brahes metoder inden for astronomi, og ved at analysere mere end en milliard bølger har algoritmen skabt en ligning, der beskriver opskriften på en rogue wave. Denne gennembrudsmetode baner vejen for en ny forståelse af oceanernes kompleksitet.

Lineær Superposition Overrasker Forskere

Studiet udfordrer den gængse opfattelse af, hvad der forårsager rogue waves. Mens man tidligere troede, at bølger stjal energi fra hinanden, fastslår forskerne, at “lineær superposition” er den mest dominerende faktor. Denne 300-årige teori viser, at når to bølgesystemer krydser hinanden og forstærker hinanden i kort tid, øges risikoen for ekstremt store bølger.

Hvordan Algoritmen Reducerer Risikoen for Skibstrafik

Den nye viden har betydelige implikationer for søfartsindustrien, der dagligt har omkring 50.000 fragtskibe rundt om i verden. Ved hjælp af algoritmen kan rederier forudsige, hvornår risikoen for en monsterbølge er til stede og dermed træffe forholdsregler. Den transparente algoritme gør det også muligt for offentlige myndigheder og vejr-tjenester at evaluere risikoen og tage passende forholdsregler.

Denne opdagelse repræsenterer ikke kun en ny forståelse af rogue waves, men også et afgørende skridt mod sikrere søfart ved hjælp af avanceret teknologi og datadrevet indsigt.

Nyhed via Ritzau

Del denne positive nyhed

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også