Sådan vælger du en godkendt og sikker tatovør

Danske tatoveringsentusiaster bør tage deres valg af tatovør alvorligt, da sikkerhed og kvalitet er afgørende for en vellykket tatoveringsoplevelse. I Danmark er det lovpligtigt, at både tatoveringssteder og tatovører er registreret ved Sikkerhedsstyrelsen, og dette er ikke blot en formalitet – det er en nødvendighed for at beskytte kunderne.

Krav til registrering

En registrering ved Sikkerhedsstyrelsen indebærer, at tatovører og tatoveringssteder lever op til en række standarder og krav, der sikrer sikkerheden og hygiejnen for kunderne. Det er afgørende at tjekke Sikkerhedsstyrelsens tattooregister, før man sætter sig i tatoveringsstolen.

Ansvar på kroppen

Tatovører bærer et stort ansvar, da de arbejder direkte på kundernes kroppe. Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, påpeger vigtigheden af at behandle valg af tatovør med samme omhu som valget af en autoriseret læge. Tatoveringer er ikke uden risici, og ved at vælge en registreret tatovør minimerer man risikoen for komplikationer som infektioner.

kvindelig tatovør tatoverer mands overarm

Sikkerhedsstyrelsens tilsyn

Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med tatovører og tatoveringssteder for at sikre overholdelse af regler og standarder. Tilsynsbesøg inkluderer gennemgang af blæk, hygiejne, tatovørens registrering og mere. Manglende overholdelse kan føre til påbud om udbedring og i sidste ende bøder.

Udfordringer og konsekvenser

Det er ikke attraktivt at omgå reglerne, understreger Søren Assenholt Muff. Uregistrerede tatovører politianmeldes og indstilles til bøder. Sikkerhedsstyrelsen opfordrer offentligheden til at rapportere uregistrerede tatovører for at opretholde sikkerhedsstandarderne.

“Hygiejne er helt afgørende for kunderne, når der tatoveres, og derfor er det et krav, at tatovører skal have gennemført et hygiejnekursus. Men de skal selvfølgelig også bruge det, de har lært om hygiejne, når de tatoverer kunderne i hverdagen, og det kan vi se, at der er en del, der glemmer”
– Søren Assenholt Muff, Kontorchef ved sikkerhedsstyrelsen

Opfordring til samarbejde

Sikkerhedsstyrelsen appellerer til samarbejde fra offentligheden og opfordrer til at tippe om uregistrerede tatovører via sik.dk/tip.

Resultater af tilsyn i 2022

I 2022 gennemførte Sikkerhedsstyrelsen tilsynsbesøg på 273 tatoveringssteder. Resultaterne viser, at kun 28 steder ikke havde brud på reglerne, mens 237 steder blev pålagt krav om at efterleve tatoveringsreglerne. Hyppige fejl inkluderede manglende dokumentation for anvendt blæk og mangelfuld opbevaring af tatoveringsudstyr.

Afslutningsvis er det klart, at valg af en registreret tatovør er afgørende for både sikkerheden og kvaliteten af tatoveringsarbejdet. Ved at følge Sikkerhedsstyrelsens retningslinjer kan man nyde tatoveringsprocessen uden bekymringer om potentielle risici.

Del denne positive nyhed

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også