Selvlysende farve kan spotte kræftceller i dvale

En nylig forskningsundersøgelse, ledet af Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, har banet vejen for en innovativ metode til at identificere sovende kræftceller. Disse celler, der går i dvale under kræftbehandlingen, kan være ansvarlige for tilbagefald efter en tilsyneladende vellykket kræftbehandling. Ved at anvende et selvlysende farvestof har forskerne udviklet en teknik til at opdage celler i en dvalelignende tilstand, kendt som senescens.

behandling af kræftceller i mikroskop

Undersøgelse af sovende kræftceller hos patienter

Denne banebrydende forskning åbner døren for muligheden for at undersøge patienter for sovende kræftceller efter afsluttet kræftbehandling. Dette kunne potentielt føre til nye behandlingsmetoder rettet mod disse specifikke senescente kræftceller, hvilket indtil nu har været en udfordrende opgave. Panagiotis Galanos, postdoc i forskningsgruppen Genomintegritet hos Kræftens Bekæmpelses Center, ser dette som en afgørende udvikling med stor potentiale.

Senescente kræftceller bliver synlige

Forskere understreger, at traditionelle opfattelser af kræftbehandling ofte kun inkluderer to mulige resultater: enten dør kræftcellerne, eller også overlever de. Men senescens repræsenterer en tredje mulighed, hvor kræftcellerne reagerer på behandlingen ved at gå i dvale. Den nye teknik, baseret på molekylet GLF16 og et selvlysende farvestof, gør det nu muligt at identificere disse senescente celler. Dette åbner døren for mere målrettede og opdaterede tilgange til kræftbehandling.

Ny milepæl i kræftforskningen

Forskerne ser den nye metode som en milepæl i kræftforskningen. Ved at kunne påvise senescente celler åbnes døren for udviklingen af lægemidler, der specifikt målretter disse celler. Forskerne arbejder aktivt med at studere senescente kræftceller i laboratoriet og samarbejder med Rigshospitalet for at identificere deres svagheder. Håbet er, at denne forskning vil føre til udviklingen af mere effektive behandlinger rettet mod senescente kræftceller og dermed forbedre udsigterne for kræftpatienter i fremtiden.

Oprindelig nyhed af Kræftens Bekæmpelse

Del denne positive nyhed

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs også